Wednesday, 23 May 2012

Langkah-Langkah Menjadi Orang Berjaya

Motivasi pagi ini di IKIM tentang bagaimana menjadi orang berjaya. Sebenarnya ia sambungan daripada segmen yang lepas dan akan datang, tetapi segmen pagi ini sangat menarik kerana ia menggariskan 5 langkah mudah untuk ke arah menjadi orang berjaya. Sempat saya 'keep note' dalam minda sepanjang perjalanan menghantar Raihan ke sekolah.

1. Luangkan Masa
Luangkan masa untuk perkara yang anda mahu berjaya itu. Maaf, anda tidak boleh berangan menjadi ibu yang baik, mendapat anak2 yang solat dan mengaji, atau mendapat job hebat dan gaji hebat. Anda mesti spend time untuk merealisasikannya. Bagaimana? Tuntut ilmu tentangnya. Tidak..tak perlu sambung pengajian. Belajar, samaada dengan membaca, mendengar atau melihat. Cara terbaik ialah dengan membaca tentang perkara yang kita mahu berjaya itu. Jika saya mahu khusyuk dalam solat, maka sebaik2nya saya membaca tentang solat. Jika saya mahu tahu kereta 4 wheel drive yang mana lebih baik, antara Nissan Navara atau Toyota Hilux, maka saya perlu baca tentang itu. Membaca tidak semestinya memegang buku, kita ada google, newspaper, majalah. Tapi yang penting, kita harus berhenti seketika daripada jadual seharian dan luangkan masa untuk perkara tersebut. Bukan hanya berangan!

2. Hapuskan Gangguan
Apa sahaja gangguan dalam bentuk visual mahupun gangguan di dalam minda. Contohnya, kenapa susah untuk khusyuk dalam solat? Matikan handphone supaya tiada sms atau panggilan, matikan tv walaupun anak2 sedang tonton kerana anda secara separa sedar juga akan mengikutinya walaupun daripada bunyi sahaja. Pergi ke tempat yang secluded, dalam bilik, atau di corner yang bukan laluan. Daripada segi minda, sekiranya kita sudah membaca, maka kita tahu kepentingan solat itu. Kita sudah tahu bagaimana mahu meletakkan hati, minda, perlakuan kita hanya untuk bersolat. Kita sudah tahu setiap makna bacaan dalam solat itu, kita sudah tahu apa jawapan balas yang Allah katakan apabila kita membaca Al-Fatihah, dan sebagainya. Kerana kita SUDAH luangkan masa untuk mengetahui bagaimana untuk solat dengan khusyuk.

3. Buat Catatan
Ada sesetengah kita penuh kalendar dengan perkara yang perlu dilakukan. Ada pula kita yang sampai tak tahu nak tulis apa pada kalendar kerana jadual kita sangat rutin dan penuh kebiasaan. Seperti saya, seorang suri rumah, apa sahaja yang saya buat sama sahaja. Tetapi mulai sekarang, sekiranya saya mahu berjaya, saya perlu mula mencatat apa yang saya akan lakukan besok. Dengan mencatat, anda akan dapat melihat kembali, merujuk lalu memperbaikinya. Contohnya saya, sekiranya saya mencatat jenis ikan yang saya beli sehari2, my daily grocery, saya akan sedar saya hanya membeli sebahagian jenis sahaja. Apa kata kali ini saya menukar jenis yang lain, supaya menu masakan saya tidak membosankan.


4. Bertanya Soalan
Sentiasa menyoal diri dengan soalan2 yang bertujuan untuk memperbaiki diri kita, memotivasikan diri kita. Gantung ia di dinding rumah, sekurang2nya, setiap kali membacanya kita akan terus muhasabah diri. Cukuplah gantung ayat2 Al-Quran yang jarang2 kita tahu maknanya, sekadar hiasan2 semata2 untuk menunjukkan kita ini orang Islam. Perlu diingat, dengan menggantung ayat seribu dinar contohnya, tetapi tidak membacanya, perniaagaan kita tidak akan berjaya. Samalah dengan menggantung ayat Kursi, rumah kita tetap dimasuki syaitan selagi mana sewaktu kita melangkah masuk tidak disertakan dengan bacaan Bismillah. Satu soalan yang best untuk digantung di living room ialah ,"Apakah yang anda telah lakukan untuk Allah pada hari ini?"


5. Mengambil Tindakan
Put it into action, apa yang anda rancang. Jangan rancang sahaja, penguatkuasaannya tiada. Contohnya, sekiranya saya mahu anak2 rajin solat, maka SAYA ini harus bangun dahulu mendahului mereka mengangkat wudhuk, membentang sejadah. There's no such thing as remote control untuk berjaya.

Sama2lah kita berdoa supaya diberikan Allah kekuatan dan istiqamah dalam menjadi orang yang berjaya di dunia dan akhirat, InsyaAllah. Semoga mendapat kebaikan bersama.

No comments:

Post a Comment

God’s Special Child

I’m sending you a special child, to cherish My name,
For you to love with all your heart, and teach him just the same,
For he is not like others babies, nor will be,
But you can love him just the same, and take care of for Me,
He may not hear, see, run, or learn as others do,
But he’ll be yours and he will take his guidance all from you,
The road is hard, he’ll break your heart, and you’ll cry a million tears,
But I promise when he smile at you, the pain disappears,
I know you’ll cry “why him, why us”, but I need teachers true,
And that is why with the care and trust, I select you,
So please don’t turn back on him, although he may be slow,
If you’ll accept him as he cherish My name, then together you will grow,
He need to learn the skill of life, for that I’ve chosen you,
And with your love to guide him, I know you’ll see him through,
Don’t try to see the future, I promise that to none,
Just live each day for all its worth and enjoy My special one.