Monday, 30 April 2012

Mempunyai Ibu Merupakan Satu Nikmat

Selang beberapa hari lepas sahabat baik saya kehilangan ibunya yang dikasihi, disebabkan Pulmonary embolism yang merupakan satu kejutan, kerana ibunya baru sahaja kembali melawatnya di UK. Saya yang juga rapat dengan arwah sewaktu menuntut di universiti dahulu, mengalirkan air mata, sayu mengenangkan kasih arwah.
Arwah umpama ibu angkat saya, kerana rumah saya jauh waktu itu, dan padanyalah saya menumpang kasih di waktu2 sukar di universiti dahulu. Setiap kali bertemunya, dia pasti akan memeluk saya seolah2 saya ini anaknya, bertanyakan khabar, dan memuji2 saya sehingga sahabat saya itu mencebik. Bukan saya saja menyayanginya, malah semua orang di kelilingnya, kerana dia sangat pemurah, lansung tidak mementingkan diri sendiri. Baik hati, keibuan, hatinya kaya dengan segala sifat kebaikan.

Kehilangan arwah itu, menyentap saya, menginsafkan saya bahawa mempunyai seorang ibu yang masih hidup, merupakan suatu nikmat, suatu rahmat yang jarang saya, kita sedari sehingga dia dipanggil mengadap Illahi. Saya masih diberi kelebihan menikmati suatu rahmat Allah, mempunyai seorang ibu yang masih hidup. Subhannallah..jam2 itu juga saya telefon ibu saya, mendengar suaranya. Jam2 itu juga saya bawa anak2 saya ke rumah ibu, menatap wajahnya diam2. Bertanyakan khabarnya, mendengar bual bicaranya. Dalam hati saya, saya bertahmid..ya Allah, sahabatku di sana sudah tidak boleh lagi menikmati apa yang aku nikmati ini. Subhannallah...sebak saya. Suatu hari nanti akan tiba juga giliran saya untuk berdiri di kedudukan yang sama dengannya. Bersediakah saya? Sudah puaskah saya mengadu kasih waktu itu?

Selepas ini, walaupun saya tidak melupakan ibu dan ayah saya, malah sentiasa berbuat baik pada mereka, saya akan buat yang lebih baik lagi, bercakap dengan lebih lembut, datang menziarahi mereka dengan lebih kerap, masakkan mereka masakan yang lebih sedap, menggembirakan mereka dan mendoakan mereka dengan lebih kerap.. kerana mereka itu merupaka satu nikmat yang sementara. Sahabat saya sudah kehilangan ibunya, tidak mustahil untuk saya juga...

Ibu saya yang dikasihi, Hjh Siti Mariam binti Mustaffa.
Walaupun ibu saya tidak pernah sakit hingga terlantar, malah sakit yang sikit2 sahaja..begitu juga ayah..saya tidak mahu lagi take for granted, Allah's gifts. Saya akan panjangkan doa saya untuk kebaikan mereka berdua di dunia dan akhirat, dan akan lebih berusaha menjadi lebih berakhlak, solehah, kerana anak yang soleh dan solehah merupakan saham terbaik untuk ibubapanya di akhirat nanti.

Semoga Allah rahmati dan tempatkan arwah ibu sahabat saya itu di tempat orang2 yang beriman, diluaskan kuburnya seluas2nya, dijadikan kebun yang indah, di mana dia menunggu dengan selesa untuk Hari Kebangkitan nanti. InsyaAllah...

Friday, 20 April 2012

Anak Autisme: Saya juga TAHU dan MAHU berseronok...

Semoga rakaman ini menceriakan hati anda sepertimana ia menceriakan hati saya setiap kali saya melihatnya. Bukti Haris, anak saya yang autism juga boleh bermain dan bergembira, BERSAMA kakaknya yang normal...cuma sedikit berbeza mungkin telatah dan lontaran suaranya.  It's not all gloomy and sad for us, a family with autism member...
video
Mereka sedang menyanyikan lagu Scooby Doo Bi Doo..Where Are You....

Tuesday, 10 April 2012

Harapan seorang ibu untuk anak autismnya...


Bulan April ini, banyak sungguh aktiviti yang dianjurkan oleh pelbagai NGO untuk menyedarkan masyarakat tentang Autism. Ada walk, ada talk...macam2 ada. Bagus! Satu perkembangan yang baik. Sekurang2nya, masyarakat umum by now patut pernah dengar perkataan autism dan ia ada kena mengena dengan seseorang berkelakuan 'istimewa'. Buktinya, ada beberapa drama yang membawa watak anak autism, walaupun tidak secara detail, dan kadangkala tersasar sedikit, tapi tetap ADA. Alhamdulillah...
Tetapi deep down..jauh di sudut hati saya, alangkah bagusnya sekiranya ada pihak yang berhenti untuk create awareness, dan melangkah ke tahap yang seterusnya. Nombor satu, create awareness. OK, awareness has been establised. Kita tahu apa, siapa dan mengapa. The next step should be, HOW TO DEAL WITH IT.
Bukan soal deal day by day, tetapi bagaimana untuk memastikan anak2 autism ini boleh self sustain, kalau tidak 100% berdikari tetapi 80% atau 90% berdikari, with less supervision daripada orang2 normal.
Alangkah bagusnya sekiranya mereka ini boleh di dalam satu organisasi yang membantu mereka dalam setiap stage, yang mana mereka sendiri jalankan day-to-day operation. Sebab autism ada banyak spectrum, dan walaupun ada yang severe, tapi banyak juga yang berpotensi untuk menjalankan tugasan harian seperti orang normal yang lain. Jadi dalam organisasi ini, mereka saling hidup bantu membantu.
Kita perlukan:
1. Sebidang tanah yang luas. Di atas tanah itu nanti kita akan bina sebuah kompleks, serupa seperti sebuah asrama, yang lengkap dengan infrastruktur tempat belajar, tempat makan, tempat tidur, tempat bersukan, surau.
2. Sekumpulan orang2 penting untuk menjalankannya: Penaung, guru besar, penolong guru besar, beberapa profesional terapist mengikut bidang sendiri (OT, ST, profesional educator,etc), tukang masak, tukang kebun, tukang sapu. Dan mereka BUKAN SUKARELA, tetapi PAID EMPLOYEES.
3. Subjek pembelajaran yang sesuai mengikut tahap masing2, dan lebih kepada praktikal daily living atau kemahiran vokasional. Di sini mereka belajar membaca dan sign language, tetapi lebih daripada itu mereka belajar memasak, menjahit, bertukang, berkebun, bersukan, menternak... mengikut kelebihan mereka.
4. Jadual harian mereka seperti di asrama, live by the bell. Kerana anak2 autism rigid, pendekatan ini sangat sesuai membantu mereka kerana ia structured dan berjadual daripada bangun pagi hinggalah tidur waktu malam. Hujung minggu ahli keluarga bolehlah datang menjenguk.
5. Siapa yang boleh masuk? Umur seawal anak2 tadika sehinggalah sekolah menengah. Ya, I'm talking about a huge kompleks yang memberikan intervention program pada semua anak autism, dengan mendidik mereka cara berdikari paling asas untuk bekal mereka bila mereka keluar nanti. Autism sahaja.
6. Dana? Bagaimana to sustain operasi kompleks ini? Derma, sponsorship, wakaf, sumbangan sangat membantu. Walaubagaimanapun kerana aim kompleks ini adalah untuk penghuninya berdikari, jadi kita boleh tanam sayuran dan buahan. Kemudian kita boleh menternak binatang ternakan. Hasilnya boleh dituai untuk kegunaan kompleks. Najisnya mungkin kita boleh recycle untuk jadi baja atau lebih bagus dijadikan tenaga elektrik. Kemudian dari pertukangan dan menjahit, kita boleh adakan hasilnya untuk penghuni atau untuk dijual. Penghuni yang pandai menghafaz, menyanyi, main bowling... bolehlah menunjukkan bakat mereka. Pendek kata kita mengikut pendekatan TEACH, bukan ABA untuk menfokus potensi individu tersebut.
7. Selepas 18tahun? Entahlah..waktu itu diharapkan segala kemahiran yang diperolehi dapat membantu individu menjadi tenaga kerja yang menghasilkan pendapatan. Sekiranya mereka gagal menyesuaikan diri, mereka boleh kembali dan menjadi manpower to run the kompleks. A simbiosis relationship.
Itulah dream saya... kalau itu ada di sini..di Malaysia ini, alangkah bagusnya. Saya berani katakan ia tidak ada kerana jika ada, saya dan anda tidak akan menggagau seperti sekarang. Kita ada arah nak pergi, ada organisasi yang akan mempunyai suara. Kita boleh pergi ke talk, walk semua, berjumpa dan berkenalan, tetapi jika networking tersebut tidak digunakan sepenuhnya, kita masih ditahap awareness sajalah. Sedangkan anak kita makin membesar dengan autism. Walaupun kerajaan ada menyediakan pendidikan khas peringkat tadika, rendah dan menengah, tetapi apa salahnya kita, ibubapa anak2 autism ini sendiri melakukan sesuatu. Dan kita melangkah a step further. Dealing with anak2 autism yang sudah dewasa. We have their best interest at heart. We need to start somewhere.
Kita menjadi ahli kelab autism, apa aim kita. Takkanlah sekadar berkongsi cerita. Anak2 kita perlukan lebih daripada itu, satu jaminan yang konkrit. Anak kita berbeza daripada anak2 lain. Walaupun dia hanya mild atau Asperger Syndrome.
Selepas ini semua dilakukan, waktu itulah, kita boleh menadah tangan, dan berserah padaNya.

Thursday, 5 April 2012

Autism Understanding and Acceptance



Mereka kata bulan April merupakan bulan kesedaran untuk Autism, yang terlibat secara lansung mahupun secara umum. Bagi saya, yang mempunyai anak autism, bulan ini sama sahaja seperti bulan2 lain. Sekiranya kami berjalan2 di luar, telatah Haris, penampilannya sudah cukup untuk membuatkan orang memberikan second look. Itu belum lagi kalau Haris ada sensory overload, atau bahasa pasarnya, mengamuk/meragam, ohhh...yang itu memang akan mengundang lebih banyak renungan.
Secara jujurnya saya tak kisah ditenung2 begitu. Tapi kadangkala saya kisah juga. Waktu itu ada orang terfikir perkataan Autism? Datanglah seribu satu bulan April pun. Ini Malaysia. Autism? A learning disorder? So he IS misbehaving...
OK...saya tidak akan putus asa. Tapi saya mengaku, saya terlalu emosi dan bosan untuk menerangkan mereka apa itu autism.
Jadi ini saya link kan satu pautan dr you tube yg terbaik saya jumpa setakat ini, yang menerangkan tentang autism. Selamat menonton.
Semoga dengan menonton video ini, anda akan lebih memahami kami, atau anak2 kami. InsyaAllah..

God’s Special Child

I’m sending you a special child, to cherish My name,
For you to love with all your heart, and teach him just the same,
For he is not like others babies, nor will be,
But you can love him just the same, and take care of for Me,
He may not hear, see, run, or learn as others do,
But he’ll be yours and he will take his guidance all from you,
The road is hard, he’ll break your heart, and you’ll cry a million tears,
But I promise when he smile at you, the pain disappears,
I know you’ll cry “why him, why us”, but I need teachers true,
And that is why with the care and trust, I select you,
So please don’t turn back on him, although he may be slow,
If you’ll accept him as he cherish My name, then together you will grow,
He need to learn the skill of life, for that I’ve chosen you,
And with your love to guide him, I know you’ll see him through,
Don’t try to see the future, I promise that to none,
Just live each day for all its worth and enjoy My special one.