Tuesday, 5 June 2012

Cuti sekolah 2 minggu: PART 1: Zoo Negara

Ini merupakan minggu terakhir (2 minggu) cuti sekolah. Technically, Haris punya nursery is open always, but since kakak cuti so, might as well Haris pun cutilah juga. Alhamdulillah, walaupun kita taklah tidur hotel (belum lagi), tapi sempatlah juga ke beberapa tempat menarik for day trips.
Hari pertama cuti sekolah (semangat tu), saya bawa mereka ke Zoo Negara. Dengan bertemankan maid saya, sampai juga saya ke sana dengan mudah lepas google maps. Tidak seperti last trip (lama dulu), Haris tak mahu lansung naik tram, tapi kali ini, dia pula yang beria-ia. Dapatlah kami naik hingga ke checkpoint 1st, tempat singa, harimau dan leopard.
Rezeki budak2 dan rezeki datang awal, dapat kami rakamkan aksi singa tunggu breakfast sampai.

video

Tapi silap saya kerana berjalan kaki ke tempat gajah dan zirafah. Sepatutnya kami tunggu saja di situ untuk naik tram tu ke tempat2 lain. Haris cepat saja meragam penat dan tidak selesa..sensory overloadlah tu. Tapi, alang2 sampai, saya ambil juga gambar2 di sana, dan cuba bertenang (dan menenangkan Haris). Tak adil rasanya pada Kak Raihan n Adik Muhaimin untuk terus balik macam itu sahaja.

Leopard ni namanya Manja. Memang dia angkat kepala dia macam kucing, bila kita panggil namanya. Tadi tidur aje.


Aimin yang sentiasa ceria dan pandai bawa diri. Bergambar dengan burung emu.

Bergambar depan gajah. Masa ni Haris dah start ehek ehek..tu protes taknak tengok kamera. Yang lain, Cheese!


Aimin dengan baby zirafah

Kami sedang duduk depan tempat penguin. Masa tu Haris dah ok, kami breakfast di salah satu gerai yang ada, n dibelikan toys.

Apabila dah masuk lunchtime, kami pun balik. Tak sempat pun nak tengok orang utan, zebra belah belakang zoo. Akuarium pun tak sempat. Mungkin lain kali, dengan perancangan yang lebih baik. Tapi alhamdulillah..dapatlah menjejak ke zoo.

No comments:

Post a Comment

God’s Special Child

I’m sending you a special child, to cherish My name,
For you to love with all your heart, and teach him just the same,
For he is not like others babies, nor will be,
But you can love him just the same, and take care of for Me,
He may not hear, see, run, or learn as others do,
But he’ll be yours and he will take his guidance all from you,
The road is hard, he’ll break your heart, and you’ll cry a million tears,
But I promise when he smile at you, the pain disappears,
I know you’ll cry “why him, why us”, but I need teachers true,
And that is why with the care and trust, I select you,
So please don’t turn back on him, although he may be slow,
If you’ll accept him as he cherish My name, then together you will grow,
He need to learn the skill of life, for that I’ve chosen you,
And with your love to guide him, I know you’ll see him through,
Don’t try to see the future, I promise that to none,
Just live each day for all its worth and enjoy My special one.